Zon-zomerse courgettetaart

Het was de zomer die eindeloos duurde; de zon scheen onafgebroken, er viel geen spatje regen, het gras kleurde in juli al geel. Lange, lome dagen die we in de schaduw doorbrachten; de kinderen gingen nog wel naar school maar het leek al haast vakantie. Van een vriendin kreeg ik courgettes uit haar moestuin; ik ben dol op courgettes – door de neutrale smaak kun je er alle kanten mee op. Dit keer verwerkte ik ze in de hartige taart uit het Groentekookboek van Jane Grigson (tijdgenoot van Elizabeth David en minstens zo inspirerend).

wat heb je nodig: 1 flinke ui, 2 à 3 kleine courgettes, flinke klont boter, 6 plakjes hartige taart deeg*, 30 gram fijn geraspte parmezaan, 2 eetlepels crème fraiche (als je dat niet in huis hebt kun je ook yoghurt gebruiken), 3 losgeklopte eieren, dille of dragon naar smaak, peper uit de molen, zout, 2 zoete rijpe tomaten in heel dunne plakjes, oregano

wat ga je doen: verwarm de oven voor op 200 graden, vet een quiche-vorm van 26 cm goed in, laat de plakjes deeg op het aanrecht ontdooien en bekleed hiermee de vorm, zet even weg in de koelkast.

Smelt een flinke klont boter in een grote pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui glazig maar niet bruin, voeg dan de courgette in dunne plakjes toe, laat op middelhoog vuur bakken zodat de courgette net aan gaar is, maar nog wel beet heeft (niet te lang!), voeg dan de kruiden naar smaak toe. Met dragon geef je een specifieke smaak, dille is iets neutraler (vooral als je er nog tomaat met oregano bovenop doet, die kun je natuurlijk ook weglaten). Haal de pan nu van het vuur en laat de groente even afkoelen. Klop intussen de eieren los en roer daar de crème fraiche doorheen, schep daarna de geraspte parmezaan erdoor.

Doe de gebakken courgette over in de taartvorm en giet er de geklopte eieren overheen, beweeg de schaal voorzichtig heen en weer zodat er overal kaas en ei komt. Snijd nu met een heel scherp mes de tomaat in zo dun mogelijke plakjes en leg die mooi langs de rand; strooi er een klein beetje oregano overheen. Bak in ongeveer 30 minuten gaar; kijk of de bovenkant mooi bruin gekleurd is, dan is-ie goed. Laat eerst goed afkoelen voordat je de taart aansnijdt.

* voor een glutenvrije variant meng je 225 gram glutenvrije meelsoorten (bv 100 gram mais-/75 boekweit-/50 rijstmeel) met 100 gram koude boter, 50 ml water, 1 losgeklopt 1 en een snuf zout. Kneed alles snel door elkaar en laat vervolgens een uur in plasticfolie in de koelkast rusten. Rol het deeg daarna uit en bekleed hier de ingevette vorm mee. Dit kan gerust een halve dag van tevoren.

Eén gedachte over “Zon-zomerse courgettetaart”

  1. Jaaa je blogs gevonden, wat een leuke blogs Marie!
    Ik ga je zeker volgen, zo inspirerend als jij over koken met aandacht schrijft. Met overigens ook prachtige foto´s erbij :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *