Broodbakken – of hoe het gewone leven doorgaat in roerige tijden

Sinds 2 weken kunnen wij niet in ons eigen huis wonen omdat daar een grote verbouwing plaatsvindt. Het huis is getransformeerd van fijne plek om te leven en te wonen in een werkplaats, waar het voortdurend stoffig en vies is, de radio de hele dag schalt en het vol staat met gereedschap en bouwmaterialen. Je kunt je niet voorstellen dat het ooit weer anders zal zijn.

Gelukkig hebben een heerlijk tijdelijk huis gevonden waar we onze vertrouwde spulletjes mee naartoe hebben genomen om er een thuis van te maken. De overgang (welhaast een echte verhuizing) is opvallend soepel verlopen. De kinderen slapen goed, ondanks de lange, lichte avonden en het vreemde bed. Wat helpt is alles zoveel mogelijk te doen als thuis. Zo maakte ik op dag 2 het deeg klaar voor 3 glutenvrije broodjes, die ik de volgende dag afbakte en daarna gesneden en wel in de vriezer zette (die we hier gelukkig ook hebben). Het oudste kind kan ook hier gewoon haar eigen lekkere brood eten. ‘Mama, je bent nu wel echt een specialist geworden. Bedenk eens, je bakt brood dat nog lekkerder is dan uit de winkel. Ik vind dat je dat heel goed doet hoor, glutenvrij bakken!’

wat heb je nodig (voor 1 glutenvrij broodje): 500 gram glutenvrij meel (ik gebruik meestal een combinatie van boekweit-/mais- en rijstmeel), 10 gram zout, 25 gram glutenvrije desem*, 25 gram psylliumvezels, 550 ml lauwwarm water waarin 1 eetl olijolie

wat ga je doen: alle droge ingrediënten goed door elkaar, giet daarna het water plus de olie er doorheen. Roer goed tot een smeuïg deegje ontstaat; dit lijkt misschien te nat, maar je zult merken: hoe natter het deeg, hoe beter het rijst (je kunt gerust nog meer water gebruiken). Zet het op een warme plek weg met een natte theedoek erover heen. Kneed het deeg na 12 uur een keer goed door, en zet dan nog 12 uur weg. Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet een bakblik goed in, doe het deeg erin en bak 20 minuten, draai de oven dan lager naar 180 graden en bak het brood in 40 minuten af. Laat even afkoelen en haal uit het blik, laat het helemaal afkoelen voor je het aansnijdt.

* er zijn bij de betere natuurwinkel, of op internet zakjes droge desem te koop van het merk Ma vie sans Gluten. Deze zakjes zijn in het dagelijks gebruik zó makkelijk dat ik er (na 7 jaar leven met een coeliakie-patiënt in huis) eindelijk toe kom om structureel glutenvrij brood te bakken. Natuurlijk is het nog ambachtelijker om je eigen desem in de koelkast te hebben staan, maar zover ben ik nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *