Koken is aandacht

Koken heeft voor mij alles met aandacht te maken. Aandacht voor wat je maakt en hoe je het maakt. Al eerder schreef ik dat de rust weerkeert zodra ik mijn schort voor knoop, dat komt doordat mijn aandacht dan volledig gericht is op wat ik ga maken.

De Zanger zei laatst: wel luxe hoor, dat jij elke dag ruim een uur in de keuken staat. Hij had iemand gesproken die dat heel anders deed; die had binnen het halve uur een maaltje op tafel. Dat lukt mij niet, en vooral: zo wil ik het niet! En hoezo eigenlijk luxe? Wij hebben er binnen ons gezin voor gekozen om de tijd voor de dingen te nemen, wat betekent dat ik momenteel minder werk en er kan zijn om te doen wat hier in huis nodig is. Daar is tijd voor nodig. De luxe zit hem er in dat ik geen stress ervaar en de kinderen in rust zijn. Je kunt ook zeggen dat ski-vakanties in de kerstvakantie en zon-vakanties in de meivakantie (wat om mij heen steeds normaler lijkt te worden) luxe zijn. In die gezinnen heeft waarschijnlijk niemand tijd om een uur in de keuken te staan ’s avonds.

[recept: gebakken polenta met groente volgt]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *