Kleurrijke quinoa-salade na zomer-zangweek

Gedurende de hete vakantie had ik weinig lust om uitgebreid te koken; het waren zeer eenvoudige gerechten die de afgelopen weken op tafel kwamen. Hoogtepunt op culinair gebied vormden de zélf in de zon gedroogde kleine tomaatjes – die warempel lekker smaakten, en een pittige aanvulling vormden op een salade niçoise. In de weken dat het zo aanhoudend heet was werd er in huis bijna alleen nog maar salade gegeten eventueel met een soepje erbij. Deze quinoa-salade stond geregeld op het menu. De pittige smaak van de quinoa gaat heel goed samen met de frisheid van tomaat en komkommer. Variëren met andere groenten kan natuurlijk prima, ik deed er ook wel venkel en radijs doorheen. De verse kruiden geven er die heerlijke zomerse smaak aan. Voor de lunch als afsluiting van een heerlijke zangweek in Bloemendaal maakt ik de salade volgens onderstaand recept. Flarden van de liederen van Brahms klinken nog na in mijn hoofd, waarbij de verschillende stemmen elkaar afwisselen en zo een geheel nieuwe compositie vormen.

Wat heb je nodig:
2 kopjes gekookte quinoa
3 à 4 rijpe tomaten
1 komkommer
1 rode of gele paprika
bosui in ringetjes naar smaak
een flinke hand zonnebloempitten; rooster deze tot ze bruin zijn, laat daarna afkoelen
pittige olijven, ik gebruikte taggia-olijven, dit zijn kleine kalamata’s
250 gram feta
1 handje verse munt
1 handje verse krulpeterselie
sap van 1 à 2 citroenen
2 theelepels donkere tahin (sesampasta)

Wat ga je doen:
Kook de quinoa in ongeveer 10 minuten, of tot al het water is opgenomen. Laat goed uitdampen en dan verder afkoelen. Dit kan in de ochtend al, of een dag van te voren.

Rooster de zonnebloempitten in een pan met dikke bodem in wat zonnebloemolie en bestrooi intussen met wat zout. Haal ze op tijd uit de pan om af te koelen, anders zijn ze zwart voor je er erg in hebt! Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten, zodat je alleen het stevige vruchtvlees overhoudt; snijd dit in kleine blokjes. Snijd ook de komkommer en de paprika in kleine vierkante blokjes. Doe de gesneden groente in een grote schaal. Snij de bosui in kleine ringetjes, de olijven en de feta in kleine stukjes en doe dit samen met de geroosterde zonnebloempitten bij de groente in de schaal. Roer alles door elkaar. Snijdt de verse kruiden en voeg ze hieraan toe. Schep vervolgens de gekookte quinoa door het groentemengsel. Misschien is dit te veel, kijk zelf welke verhouding groente/quinoa je lekker vindt. (Gekookte quinoa laat zich prima invriezen.) Pers de citroenen en voeg het sap naar smaak toe, giet een flinke scheut olijfolie eroverheen en roer voorzichtig de tahin erdoor. Voeg evt. peper en zout toe. De salade is het lekkerst als ze een paar uur de tijd krijgt om in te trekken, maar wel dezelfde dag gegeten wordt. En niet direct uit de koelkast serveren hè.

2 gedachten over “Kleurrijke quinoa-salade na zomer-zangweek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *