De chocoladetaart van Elizabeth David

Het zijn vaak de vrouwen die in de keuken voor grote veranderingen hebben gezorgd.

Ik las over het leven van Elizabeth David in een van haar kookboeken, dat al jaren in de kast stond. Sindsdien ben ik gegrepen door haar manier van schrijven over eten, en door de recepten die ze geeft – die nog steeds heel bruikbaar en totaal niet gedateerd zijn. Ook allerlei grote hedendaagse koks zijn vol lof over de vrouw die in de jaren ’50 voor een revolutie in de Engelse keuken zorgde. Een van deze koks repte over haar recept voor een chocoladetaart, die ongekend lekker zou zijn. Omdat ik al veel verschillende recepten voor chocoladetaart uitprobeerde, werd ik nieuwsgierig en daarmee begon de zoektocht naar de chocoladetaart van Elizabeth David. Aanvankelijk kon ik het recept nergens vinden. Aangezien mijn eigen kookboek een misdruk bleek te zijn, waarin juist het zoete katern ontbrak, en het boek niet meer in de handel was (ook de uitgever had geen exemplaar meer op kantoor), liep het spoor daar dood. Op internet was het nergens te vinden. Uiteindelijk vond ik een exemplaar op Marktplaats, en de verkoper was zo vriendelijk mij een foto te sturen van de betreffende pagina met het juiste recept. Hulde voor de onbaatzuchtige, behulpzame mens!  Zelf ben ik helemaal niet zo’n chocoladetaart-adept, maar deze zoektocht heeft tot een wel heel lekkere variant geleid; deze chocoladetaart houden wij er thuis in! (Deze taart is bovendien, een fijne bijkomstigheid in ons huishouden, glutenvrij.)

wat heb je nodig: 100 gram pure chocolade van goede kwaliteit, 75 gram boter, 75 fijne tafelsuiker, 75 gram amandelmeel, 3 eieren gesplitst; de dooiers losgeklopt, de eiwitten stijfgeklopt, 1 eetlepel rum of cognac, 1 eetlepel zwarte koffie

wat moet je doen: Verwarm de oven voor op 140 graden; vet een vorm van 20 cm goed in, knip vervolgens een stuk bakpapier op maat, doe dat in de vorm en vet ook goed in

Breek de chocolade in kleine stukjes, laat ze samen met de rum of cognac en de koffie in een gietijzeren pan in de oven (die nu opwarmt) smelten. Houd goed in de gaten of het niet te snel gaat, roer geregeld door. Zodra de chocolade gesmolten is, haal je de pan uit de oven, roer het mengsel goed door en voeg de boter, suiker, amandelmeel toe. Zet de pan op het vuur en roer in een paar minuten op laag vuur glad. Haal de pan van het vuur en roer er de dooiers doorheen. Spatel als laatste de stijfgeklopte eiwitten erdoor. Schep het beslag in de ingevette vorm en bak in ongeveer 45 minuten gaar.

Doordat er geen meel gebruikt wordt, is de taart kwetsbaar, haal hem dus voorzichtig uit de vorm. Laat helemaal afkoelen, en bestrooi met poedersuiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *